Máte svoje tajné miesto pri potoku či pri lesnej studničke, kde rastie žerucha? Dobrá správa, už rastie. Ešte lepšia správa, rastie len tam, kde je čisto. Najlepšia je na chlebíku s maslom. Alebo na varených zemiakoch. Obsahuje vitamín C, železo, kalcium a kyselinu listovú a chutí ako zhmotnená jar.
Mladé púpavové lístky s marinádou z citróna, olivového oleja a čierneho korenia skvele nahradia rukolu. Spolu s balkánskym syrom, cherryparadajkami a chlebíkom je z toho rýchly a zdravý obed za babku. Ja občas pridám aj kocky opraženej slaninky, ktoré sú síce trochu menej zdravé, ale s púpavou chutia božsky. A vysokému obsahu kalcia a inulínu slanina tiež neublíži :)
Rýchly obed pre hladné deti vyčarí žihľava. Mladú, nahrubo nasekanú žihľavu spolu s jarnou cibuľkou, cesnakom a olivovým olejom narýchlo zahrejme v panvici, premiešame so špaldovými cestovinami a mňam. Čo sa zo žihľavy zvýši, to dáme Maryši. No ešte to tak! Ja si z nej varím detoxikačný čaj a keď vychladne, opláchnem si ním vlasy.
Akýkoľvek prílohový šalát ozdobia na jar púpavové a sedmokráskové kvietky; moje deti v zápale prehistorického zberateľského nadšenia prihodia aj zopár ďatelinových hlavičiek či nejakú tú fialku. Konvalinky u nás našťastie nerastú, iskerníky vyhadzujem a nahrádzam ich kapucínkou. Deti sa tešia, že si nazbierali zdravý a pekný obed a ja sa radujem, že spoznali ďalší z geniálnych darov prírody. Učia sa, že dobré a zdravé jedlo nebýva len v plastovom obale v supermarkete, ale že nám rastie doslova pod oknom.

Naším najobľúbenejším záhradným jedlom je bylinkové maslo. Dávame doň všetko, čo práve vonku rastie a má čerstvé mladé lístky - pažítku, petržlen, žihľavu, šťiav, šťaveľ aj púpavu, tymián, cesnak, rozmarín, bazalku... A (tajomstvo!) okrem 2-3 strúčikov cesnaku aj maličký kúsok zázvoru a zopár kvapiek citrónovej šťavy. Maslo položíme na slnko, aby zmäklo, a zatiaľ všetko pekne nadrobno nakrájame, ochutíme morskou soľou a ... dobrú chuť!