Najlepší jablčník

Autor: Zuzana Široká Faisst | 9.12.2016 o 22:15 | (upravené 10.12.2016 o 15:19) Karma článku: 10,56 | Prečítané:  18574x

Vonia ako jesenná nedeľa, ako škorica, citrón, maslo a jonatánky. Vracia nás do detstva, na výpravy do babkinej komory a na návštevy k obľúbeným susedom, sľubuje návraty domov... Jablčník. Tisíce receptov s rovnakým tajomstvom.

Pečený aj nepečený, so škoricou alebo bez, obrátený, plnený, rýchly, moderný, tradičný, slávnostný... Každá mama má svoj overený, zaručený recept (alebo dva, tri, devätnásť) na jablkový koláč, ktorý vnesie pohodu do hektického predvianočného obdobia, poteší utrápenú dušičku, odmení deti za dobré známky, zahreje pri srdci a obnoví rovnováhu v rodine.

Jablčník, to je klasika

Jablčník sa u nás piekol hneď ako do trávy spadli zo stromu prvé jablká. Ešte neboli celkom zrelé na jedenie a ani veľmi pekné a pravdepodobne v nich sídlil červík, ale jablko je tiež boží dar, nevyhodíš ho len preto, že gravitácia si ho povolala predčasne - červíčka vykrojíš, ovocie ošúpeš, nastrúhaš a šup s ním do štrúdle! Jablčník sa u nás piekol aj dlho po veľkej noci, keď posledné ovocie v komore zvráskavelo, zošúverilo sa a kedysi hladká šupka stratila lesk - ošúpať, postrúhať a bude z toho parádny grófkin jablčník s mrveničkou. Mama ho piekla vlastne takmer každú nedeľu od júla do apríla a možno aj v máji a júni. Keby nebol jablčník, nedeľa by sa nerátala. 

Jablčník, to je terapia

Sú také dni a fázy v živote, keď pomôže len teplý jablkový koláč so škoricou, šľahačkou a dobrou kamoškou. V maličkej cukrárni, najmenšej na svete, si objednáš štrúdľu a dúfaš, že nebude mrazená z veľkoobchodu, ale domáca a chrumkavá ako minule a predminule, keď ťa chytil splín. Niekto prisahá na terapeutické účinky slepačej polievky, ale podľa mňa len preto, že mu v krízových situáciách nemá kto upiecť klasický domáci jablčník (neviem, ako sa správne volá, je to ten, že maslové cesto hore i dolu a medzitým poézia z nastrúhaných jabĺčok a škorice). 

Jablčník, to je veľa muziky za málo peňazí

Nie vždy bola na stole piškóta z dvadsiatich vajec (vlastne asi ani nikdy), ale na jablkový koláč vydalo aj v skromnejších rokoch. Za domom máme takú romantickú lúčku, územie nikoho, rastie na ňom jedna hruška, jedna slivka, jeden orech a jedna renetka. Tá jediná rodí, hoci sa o ňu nik nestará. A poviem vám, rodí ako jabloň. Koncom septembra, keď sa do vysokej trávy pri potoku začnú kotúľať drobné červené jabĺčka, lúka ožije, Susedky s prútenými košíkmi, turisti s vetrovkami plnými vreciek a všetky dedinské decká zbierajú, čo im sily stačia. Lebo sú to najlepšie jabĺčka na tortu. Takú tú, kde sú navrchu lesklé polovičky jabĺk nakrájané ako lupienky.

Jablčník, to je nostalgia 

Mne sa s jablkovými koláčmi spájajú ľudia, ktorí ich pečú. Presne viem ako chutil a vyzeral koláč od jednej i od druhej starkej, a keď toto píšem, mám na jazyku chuť jablčníkov našich susediek - jedna ich piekla poctivé, z kysnutého, dlho mieseného cesta, druhá zas rafinované s lieskovcami a kalíškom rumu. Tenučkým alsaským jablčníkom voňajú spomienky na výlety do Francúzska, zakrytým pájom s margarínom štúdium v Anglicku. Sladkokyslou harnóniou chutí jablčník mojej svokry, ktorá používa výhradne odrodu Boskoopské, v ústach sa mi rozplýva maďarský sypaný. Na synove narodeniny pečiem vždy ten luxusný s kokosovým snehom navrchu, v obľúbenej kaviarni si občas dovolím kúsok nebeského jablčníka s riezlingovou penou. Kde je dobre, tam sa pečie jablčník. A keď je zle, privoláme si aspoň jablkové spomienky.

Jablčník, to je láska

Moja svokra raz vyslala muža na trh, aby nakúpil jej obľúbené Bosoopské na koláč. Lenže predajca od Bodamského jazera v ten deň neprišiel. A tak dedko nasadol do auta a odviezol sa sedemdesiat kilometrov do jabkového hája. Kúpil debničku nezameniteľnej odrody a popoludní už bol koláč na stole. Keď som bola minulú zimu chorá, deti mi upiekli fantastické jablkové ruže. A kolegyňa nám raz za mesiac prinesie do práce švédsku jablkovú tortu s mandľami. Iba tak, z lásky.

Akosi je všade, kde sa ľudia majú radi, na stole jablkový koláč. Vždy bol môj najobľúbenejší, hoci ani presne neviem, ktorý. Receptov je tak veľa! Majú  spoločné len dve ingrediencie. Jablká a lásku. Alebo je to isté?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.


Už ste čítali?