Zdravé menu z jarnej lúky

Autor: Zuzana Široká Faisst | 24.4.2016 o 21:34 | (upravené 1.11.2016 o 11:07) Karma článku: 8,02 | Prečítané:  2856x

V období od apríla do septembra si nosíme viac vitamínov zo záhrady ako zo zelovocu. Kytičky od detí nedávam len do vázy. Časť z nich končí v šaláte. Teraz hrá prím štiav, žihľava, žerucha, púpava a sedmokrásky.

Máte svoje tajné miesto pri potoku či pri lesnej studničke, kde rastie žerucha? Dobrá správa, už rastie. Ešte lepšia správa, rastie len tam, kde je čisto. Najlepšia je na chlebíku s maslom. Alebo na varených zemiakoch. Obsahuje vitamín C, železo, kalcium a kyselinu listovú a chutí ako zhmotnená jar.

Mladé púpavové lístky s marinádou z citróna, olivového oleja a čierneho korenia skvele nahradia rukolu. Spolu s balkánskym syrom, cherryparadajkami a chlebíkom je z toho rýchly a zdravý obed za babku. Ja občas pridám aj kocky opraženej slaninky, ktoré sú síce trochu menej zdravé, ale s púpavou chutia božsky. A vysokému obsahu kalcia a inulínu slanina tiež neublíži :)

Rýchly obed pre hladné deti vyčarí žihľava. Mladú, nahrubo nasekanú žihľavu spolu s jarnou cibuľkou, cesnakom a olivovým olejom narýchlo zahrejme v panvici, premiešame so špaldovými cestovinami a mňam. Čo sa zo žihľavy zvýši, to dáme Maryši. No ešte to tak! Ja si z nej varím detoxikačný čaj a keď vychladne, opláchnem si ním vlasy. 

Akýkoľvek prílohový šalát ozdobia na jar púpavové a sedmokráskové kvietky; moje deti v zápale prehistorického zberateľského nadšenia prihodia aj zopár ďatelinových hlavičiek či nejakú tú fialku. Konvalinky u nás našťastie nerastú, iskerníky vyhadzujem a nahrádzam ich kapucínkou. Deti sa tešia, že si nazbierali zdravý a pekný obed a ja sa radujem, že spoznali ďalší z geniálnych darov prírody. Učia sa, že dobré a zdravé jedlo nebýva len v plastovom obale v supermarkete, ale že nám rastie doslova pod oknom.

Naším najobľúbenejším záhradným jedlom je bylinkové maslo. Dávame doň všetko, čo práve vonku rastie a má čerstvé mladé lístky - pažítku, petržlen, žihľavu, šťiav, šťaveľ aj púpavu, tymián, cesnak, rozmarín, bazalku... A (tajomstvo!) okrem 2-3 strúčikov cesnaku aj maličký kúsok zázvoru a zopár kvapiek citrónovej šťavy. Maslo položíme na slnko, aby zmäklo, a zatiaľ všetko pekne nadrobno nakrájame, ochutíme morskou soľou a ... dobrú chuť!
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.


Už ste čítali?