Quo vadis, nedeľný obed?

Autor: Zuzana Široká Faisst | 12.2.2012 o 23:23 | (upravené 1.11.2016 o 11:09) Karma článku: 11,71 | Prečítané:  2876x

Dnes sme mali na obed filé z lososa, varené zemiaky a uhorkový šalát. A už nič, iba minerálku. Bolo to dobré, mužovi chutilo, aj Dávid všetko zjedol. Ale viete, čo by som si dala ja? Kuraciu polievku z naozajstnej kury s domácimi

X+

Našej mame sa väčšinou chcelo. Nedeľný obed sa začínal už pri raňajkách. Mama zavelila: "nože mi naklepaj tie rezne" alebo "nože mi vykosti to karé" alebo "nože mi nakrájaj toho kapra". A tato krájal, klepal, vykosťoval odušu. A mačka sa celá divá škrabala na kredenc. My decká sme radšej rýchlo zdrhali k telke, vtedy ešte chodil Kuko. Kuko sa väčšinou nedostal ani ku Včielke Maji, a už do obývačky prišla mama s tým svojím "nože zabehni do záhrady po pažítku" alebo "nože prines nejaký klinec zo stodoly, to hovädzie je tvrdé ako sviňa" a podobne. A my sme teda behali po tú pažítku, klince, vajíčka, či borievky do záhrady, do susedov a do kurína. Lebo keď sa varí nedeľný obed, musí každý priložiť ruku k dielu.

No a keď sme už teda ráčili vstať od telky, tato nás zachytil na dvore a odvliekol na nedeľnú prechádzku, na sánkovačku, na huby či aspoň do záhrady. Lebo pred nedeľným obedom sa treba vybehať a vyjašiť. Iba tak bude správne chutiť.

Mama zatiaľ krájala, sekala, miešala, pražila, smažila, opekala, mixovala, strúhala, zahusťovala, ochuťovala, šľahala a piekla a zdobila. A keď sme sa päť minút pred dvanástou vovalili do domu, v zime vyštípaní od mrazu, v lete poštípaní od komárov, už na nás čakal. Perfektný nedeľný obed.

Vtedy ešte perfektný nedeľný obed pozostával najmenej z troch chodov. Vždy.

Najprv polievka - poctivá kuracia s krupicovými kbedličkami, hovädzia s rezancami, zeleninová s pečeňovými haluškami.

Potom minimálne jeden hlavný chod. V časoch, keď sa minimálne jedno z troch deciek balilo na internát, boli tie hlavné chody aj dva či tri. Už spomínaná sviečková či rezne, alebo plnené kurča, jelenie stehno s borievkami, bravčové rezne na prírodno s rascou, hovädzia roštenka s omáčkou, živánska z pekáča, zapečená fašírka s vajíčkom, morčacie stehná zapečené so syrom, bravčový perkelt s tekvicovým prívarkom, zajačí paprikáš na smotane, španielske vtáčky, plnená kapusta, segedínsky guláš. Tomu sa hovorí poriadne jedlo!

O vitamíny a vlákninu sa postarali kadejaké domáce kompóty, dusená kapusta, kyslé uhorky, čalamády (tie jediné mi nechýbajú), cvikla s chrenom, zelený šalát s reďkovkou ("nože bež odtrhnúť zo dve hlávky"), mladá cibuľka, uhorkový šalát, zavárané feferónky.

No a k tomu poriadne prílohy, aby nikto, ale naozaj nikto neodchádzal od stola hladný: zemiaková kaša, varené zemiaky, pečené zemiaky, kolienka, sem-tam ryža alebo nokerle, no a samozrejme, kráľ všetkých nedeľných obedov - knedlík (či knedľa parená, sa to správne povie).

Nakoniec ešte poriadny koláčik - jablkový, slivkový, čerešňová bublanina, a mimo sezóny makové a orechové štrúdle, piškótové rolády a kokosové rezy.

To by som si dala!

Asi nie každú nedeľu, ale tak každú piatu asi.

Nedeľa je jediný deň, keď je naša rodina pohromade, a mne je ľúto prestáť celé predpoludnie pri sporáku a premeškať vzácne hodiny v spoločnosti muža a detí. V dnešnú nedeľu, kým sa varili zemiaky a piekol losos, sme napríklad postavili perfektný poštový kamión z lega. Minulú nedeľu sme si namiesto obeda zobrali termosku s horúcim čajom a zvyšné pečivo od raňajok, a išli sme sa bežkovať. Letné nedele trávime často na bicykli a obedujeme niekde na lúke či pri potoku. A niekedy v nedeľné rána vymetieme pavučiny zo záhradného grilu a na obed sú stejky a klobásky a grilovaná cuketa a kukurica.

Sú to krásne nedele, ale občas mám taký nutkavý pocit, že naše deti by tiež mali poznať nedeľné predpoludnia voňajúce jahňacinou na bylinkách a škoricovým koláčom, keď ich tato bude šúpať zemiaky a ja ich podchvíľa vyženiem od telky po rozmarín zo záhrady či muškátový oriešok k susedke Petry.

Asi tak každú piatu nedeľu, napríklad keď bude pršať, by som sa mohla hneď po raňajkách odsťahovať do kuchyne, pustiť si rádio a zamiesiť na knedlík, postaviť hovädziu kosť do studenej vody, prešpikovať nejaké stehno cesnakom a tymiánom, vymiešať plnku a dvojaké cesto na krémeš.

Asi tak každú piatu nedeľu by som to zvládla. Nie, že by som nevedela variť, viem, a celkom dobre, a výlučne z čerstvých surovín. Len to väčšinou nie sú tri chody náročné na čas a prípravu. Kuraciu polievku s knedličkami mávame celkom často, aj morčacie stehná zapečené so syrom, a dokonca aj bublaniny si našli miesto va našom modernom jedálničku. Len nie všetko naraz, ja si to pekne rozdelím na celý týždeň. A medzitým varím tie "lososíky, šalátiky, cuketky a cestovinky" ako hovorí môj syn.

Asi tak každú piatu nedeľu sa však u nás bude podávať trojchodové vysokokalorické a vysokodelikátne slovenské menu. So všetkým, čo k tomu patrí: s knedličkovou polievkou, kompótom, šalátom, koláčikom.

Mám taký nutkavý pocit, že mojim deťom by som okrem lásky, morálnych zásad a pevného zázemia mala darovať aj poriadny slovenský nedeľný obed.

Aha, vlastne teraz pri blogovaní mi to došlo - poriadny slovenský nedeľný obed, to je vlastne zhmotnená láska, morálne zásady a pevné zázemie.

Tak čo si v nedeľu uvaríme?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.


Už ste čítali?